work > ATCO Commercial Centre
Phase one of the ATCO Campus is a dynamic composition of two four-story office buildings around a leaf-shaped quad and a partially subgrade parkade, and is interconnected by a multi-purpose Commons.
Photo © Jason Dziver
Photo © Jason Dziver
Photo © Jason Dziver
The LEED NC-Gold buildings are sited to provide panoramic views to the Rocky Mountains and the Calgary skyline and for an advantageous solar orientation. The first floor of the parkade creates a level plinth within the sloping landscape, upon which the buildings and central quad are sited.
Photo © Jason Dziver
The tall, vertical wood fins and deep roof eaves are tuned to maximize views while optimizing the natural light into the office buildings. The textured fins resemble the tall prairie grasses found throughout the plains.
Photo © Jason Dziver
Responding to Alberta’s native geology and bio-diversity, the design reflects the flowing lines of a prairie stream and the silhouette of the Rocky Mountains. The state-of-the art work environments provide for day-lit, flexible and open-plan workspaces.
Photo © Jason Dziver
The Commons serves as foyer, living room, dining room and kitchen to the campus. Nestled between the office buildings and located within the central leaf shape, this day-lit space serves as the heart of the campus interconnecting multiple spaces at a variety of levels.
Photo © Jason Dziver
As the heart of the campus, the Commons serves as its foyer, living room, dining room and kitchen. Woven throughout the campus, landscaped spaces provide employees and the community with a lush natural setting for year-round enjoyment.
Photo © Jason Dziver
Photo © Jason Dziver
The warm wood structure signifies the heart of the campus and houses the Commons with an arched form that is derived from the hull of a wood strip canoe.
Photo © Jason Dziver
The enclosed conference and amenity pods dispersed throughout the Commons evoke the modular mobile offices designed and built by ATCO themselves.
Photo © Jason Dziver
Phase one of the ATCO Campus is a dynamic composition of two four-story office buildings around a leaf-shaped quad and a partially subgrade parkade, and is interconnected by a multi-purpose Commons.
The LEED NC-Gold buildings are sited to provide panoramic views to the Rocky Mountains and the Calgary skyline and for an advantageous solar orientation. The first floor of the parkade creates a level plinth within the sloping landscape, upon which the buildings and central quad are sited.
The tall, vertical wood fins and deep roof eaves are tuned to maximize views while optimizing the natural light into the office buildings. The textured fins resemble the tall prairie grasses found throughout the plains.
Responding to Alberta’s native geology and bio-diversity, the design reflects the flowing lines of a prairie stream and the silhouette of the Rocky Mountains. The state-of-the art work environments provide for day-lit, flexible and open-plan workspaces.
The Commons serves as foyer, living room, dining room and kitchen to the campus. Nestled between the office buildings and located within the central leaf shape, this day-lit space serves as the heart of the campus interconnecting multiple spaces at a variety of levels.
As the heart of the campus, the Commons serves as its foyer, living room, dining room and kitchen. Woven throughout the campus, landscaped spaces provide employees and the community with a lush natural setting for year-round enjoyment.
The warm wood structure signifies the heart of the campus and houses the Commons with an arched form that is derived from the hull of a wood strip canoe.
The enclosed conference and amenity pods dispersed throughout the Commons evoke the modular mobile offices designed and built by ATCO themselves.
> Project Info

ATCO Commercial Centre

The ATCO Campus is a dynamic composition of two four-story office buildings and a partially submerged parkade, composed around a central quad and interconnected by the ATCO Commons, a central multi-purpose facility designed with mass timber. The parkade creates a plinth within the sloping landscape, upon which the buildings and quad are sited. 

Offering panoramic views to the Rocky Mountains and the Calgary skyline, the Campus’ design responds to the native geology and bio-diversity through a palette of deep earth tones, rich woods, warm stones, as well as locally-sourced building and landscape materials.  

The ATCO Commons serves as foyer, living room, dining room and kitchen to the campus. As the heart of the campus, it interconnects multiple spaces across a variety of levels. At the core of each office building, a four-story atrium creates a communal space within the workspace and offers visual connections to adjacent floors.