Search results for "public"

  • CalPERS Headquarters Complex

    The new California Public Employees Retirement System (CalPERS) Headquarters Complex is a mixed-use development integrating 550,000 square feet of commercial office space, 25,000 square feet of retail space, 180,000 square feet of housing and below-grade parking for 1,000 cars.

  • Strong 21st Century Communications Magnet and SCSU Laboratory School

    Located on the campus of SCSU, the new Strong 21st Century Communications Lab School is a New Haven Public School for 490 Pre-K through 4th grade students. It will serve SCSU’s School of Education as a “laboratory school” for students preparing to be teachers. The design captures daylight and views to create positive learning environments; embraces the forest to engage students with nature; respects its neighborhood; and synergizes with SCSU.

    The three-story brick-clad building embraces an open courtyard. The main portion contains the entrance, administration, and primary classrooms.  The two eastern wings with the special classrooms define the open courtyard and play areas.  At the heart of the building, the Cafetorium and Gymnasium offer visual connections to the courtyard, the main entry and classroom corridors. 

    The massing provides all classrooms with exposure to natural light and scenic views.  The courtyard’s southeast orientation allows it to be sunlit throughout the day.  The Farnham Avenue façade is respectful of the SCSU campus material palette, with color and wood accents for the young students.  The building’s east side is composed of more playful sculptural volumes.

  • Minnesota Senate Building

    Sited directly northwest of Cass Gilbert’s historic 1905 State Capitol Building, the new Minnesota Senate Building has been designed to respond to Majority Leader Senator Bakks’ vision for “a landmark in its own right, architecturally distinctive and worthy of the twenty-first century.” Its design purposefully facilitates greater interaction and communication with the citizens of Minnesota.

    Arcing along the radius of the Capitol’s dome, the building’s massing gently curves to maximize views back to the Capitol. At nearly five-stories with approximately two levels of below-grade parking across its sloped site, the building is considered an extension of the Capitol with offices and support space for state senators and their staff, three large public hearing rooms, and several departments supporting the legislative process. Glass facades along its southern exposure allow for the optimal use of daylight throughout the building to create an enriching, productive workplace.

  • Devon Auditorium

    Devon Energy commissioned the design of the Auditorium as a part of its new world headquarters, gracing the neighborhood between Oklahoma City’s business and arts districts with an important civic amenity.

  • World Health Organization (WHO) Headquarters Building Extension

    In response to an open international competition to design an extension to WHO’s Headquarters in Geneva, Pickard Chilton undertook an internal exploration and charrette to generate multiple potential solutions with a single scheme selected by peer consensus further develop for the anonymous submission.

    Respecting the massing of Jean Tschumi’s original design, the resulting proposal for the Extension purposefully frames the distant vistas on axis with the Main Headquarters entrance. The design enhances the campus with its linear form, parallel siting and expressive structure. Its parking podium and landscape seamlessly extend the spiral plinth and reflecting pool, which flow into and under the Extension.

    A central open-air atrium bisects the Extension into two distinct volumes: one encompassing the workplace and the other supporting collaborative and assembly activities, including exhibition, conference and restaurant space.  Clad in a state-of-the-art and highly efficient enclosure, the high-performance building incorporates healthful strategies for natural ventilation and daylighting while promoting increased occupant comfort and reduced energy consumption through passive design strategies.

  • The Pinnacle at Symphony Place

    The Pinnacle at Symphony Place anchors Nashville’s Broadway District with a new landmark, designed to contribute excitement to Nashville’s nightlife through two floors of shopping and restaurants at ground level and an illuminated crown.

  • US EPA HQ

    This headquarters for the United States Environmental Protection Agency called for a design that showcased cutting-edge sustainability practices, while honoring the urban guidelines that govern the district.

  • California Resource Agency Headquarters

    Sited on the Sacramento River, the new California Resources Agency will offer commanding views of the river valley and downtown Sacramento.

  • Orville L. Freeman Building

    The warm radiance of the Freeman Building for the Minnesota Departments of Agriculture and Health reflects both the timeless beauty of Minnesota’s agricultural landscape and the surrounding architecture of the Capitol District.